Ajurvedska medicina – Ayurveda

1.300,00 

Opis

Ajurvedska medicina – Ayurveda

Ayurveda je najraniji medicinski sustav poznat ljudskome rodu, iz kojeg su proizašli svi kasniji sustavi liječenja. Sam izraz ayurveda znači ‘znanost o životu’, a njezino polje interesa je cjelovito zdravlje kao temelj svega ostalog.

Ayurveda vjeruje da se skladnim suživotom s prirodom te održavanjem ravnoteže između tijela, psihe i duha postižu vitalnost i dugovječnost.

Ayurvedski sustav liječenja temelji se na potpuno individualnom, višeslojnom pristupu koji objedinjuje:

 • fitoterapiju tj. liječenje biljem
 • nutricionizam, kroz ayurvedske prehrambene smjernice
 • detoksikaciju i revitalizaciju organizma višestrukim terapijskim masažama koji se nazivaju panchakarma
 • psihologiju, kroz uvođenje ayurvedske dnevne rutine
 • spiritualnost, kroz svakodnevno vježbanje yoge i meditiranje

 

EDUKACIJSKI PROGRAM – 60 LEKCIJA

REDOVNA CIJENA: 1300,00 €

CIJENA S FIRST MINUTE POPUSTOM DO 10. SVIBNJA 2024.: 990,00 €

Ayurvedska medicina, koja poseban naglasak stavlja na prevenciju bolesti i pomlađivanje organizma, suvremenom čovjeku omogućuje da uskladi sve sfere svog života, živi u harmoniji s prirodnim zakonima te da poživi dugo i kvalitetno.

Prema ajurvedi, tri osnovne životne energije (doše) baza su za sve naše tjelesne i mentalne obrasce: VATA (Vjetar), PITTA (Vatra) i  KAPHA (Zemlja). Kada su doše u neravnoteži, uzrokuju bolest.

Svojim preventivnim pristupom, ajurveda istovremeno može pomoći u pravovremenom dijagnosticiranju mnogih bolesti (u čemu postiže daleko najbolje rezultate), čime se uvelike pospješuje sam proces pravodobnog liječenja te izbjegavaju ili olakšavaju kasnije teže manifestacije bolesti.

Pravilna prehrana predstavlja bitan dio ajurvedske medicine. Ajurveda zagovara vegetarijansku prehranu, premda se u terapijske svrhe mogu propisati i namirnice životinjskog podrijetla. Ajurvedski način pripreme i kombiniranja namirnica ima blagotvoran utjecaj na tijelo, te može spriječiti mnoge bolesti.

Namirnice koje se koriste u ajurvedskoj prehrani isključivo su iz ekološkog i organskog uzgoja, jer iza ajurvedske kuhinje stoji ideja cjelovitog zdravlja i prevencije bolesti, što je nemoguće ostvariti, ako u tijelo unosimo tvornički obrađenu hranu. Kvaliteta onoga što jedemo vrlo je važna, no još je važnije pravilno probaviti hranu, kako bismo iz nje asimilirali sve nutrijente potrebne za pravilno funkcioniranje organizma.

Usprkos mnogim pravilima koja se tiču kombiniranja hrane, ajurvedska kuhinja nije jednolična i dosadna. Pravi ajurvedski obrok na tanjuru sadrži sve okuse, a zbog zanimljivog načina kombiniranja tipičnih indijskih i lokalnih začina, zadovoljava i nepca najvećih sladokusaca.

Panchakarma tretman
Ayurveda je najbolja opcija u području holističke medicine, pružajući duboko razumijevanje kako održati tijelo u harmoniji i ravnoteži. Panchakarma je glavni dio ayurvedske terapije i postaje sve poznatija kao snažan način čišćenja i revitalizacije tijela, uma i duše. Nirmal Ayurved prednjači u ponudi neusporedivog Panchakarma tretmana u Delhiju.

Što je Panchakarma tretman?
Panchakarma znači “pet radnji” na sanskrtu. To je sveobuhvatna ayurvedska strategija liječenja koja ima za cilj vratiti prirodnu ravnotežu tijela i detoksikirati ga. Sastoji se od nekoliko tehnika detoksikacije koje uklanjaju nakupljene toksine i podržavaju cjelokupno zdravlje. Osnovna ideja Panchakarme je liječiti bolesti iznutra prema van, a ne samo liječiti njihove simptome.

Panchakarma tretmani i terapije:

 • Abhyanga
  Masaža tijela ljekovitim uljima, liječenje neuroloških i kožnih oboljenja. Abhyanga je masaža koja se radi toplim uljem. Ulje se nanosi na cijelo tijelo, od vlasišta do tabana. To je najpopularnija masaža u Ayurvedi, tradicionalnom sustavu medicine iz Indije. Ayurveda se usredotočuje na očuvanje zdravlja kroz prirodne prakse kao što su masaža i ono što jedete. Abhyanga izravno djeluje na mišiće, ligamente i kožu te konačno na krvne žile oko zgloba koljena, čini ih snažnima i hrani dublje mišiće, ligamente.
 • Shirodhara
  To je postupak koji otvara kanale u mozgu i time poboljšava njegovu funkcionalnost. Pomaže u liječenju svih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja. Shirodhara dolazi od dvije sanskrtske riječi “shiro” (glava) i “dhara” (tok). To je ayurvedska tehnika iscjeljivanja koja uključuje da vam netko izlije tekućinu – obično ulje, mlijeko, mlaćenicu ili vodu – na vaše čelo. Često se kombinira s masažom tijela, vlasišta ili glave.
 • Nasja
  Nasya je postupak ukapavanja ljekovitih kapi u nos koji pomaže u liječenju većine neuroloških poremećaja. Nos je vrata svijesti i put do naše unutarnje ljekarne. Lijekovi koji se daju kroz nosne prolaze utječu na um, prana vatu, tarpaka kaphu, sadhaka pittu i majja dhatu.
 • Kati Basti
  Kati Basti postupak je posebno osmišljen za pacijente koji pate od bolova u leđima, išijasa i drugih neuroloških problema vezanih uz leđa i leđnu moždinu. Kati Basti postupak je posebno osmišljen za pacijente koji pate od bolova u leđima, išijasa i drugih neuroloških problema vezanih uz leđa i leđnu moždinu.
 • Janu Basti
  Janu Basti pomaže u smanjenju bolova u zglobovima koljena i poboljšava raspon pokreta zglobova. Zadržavanje ljekovitog ulja unutar posebne Janu Basti opreme preko zgloba koljena određeno vrijeme poznato je pod imenom Janu Basti.
 • Terapija pijavicama
  Terapija pijavicama uključuje primjenu pijavice na mjesto lezije radi uklanjanja nečiste krvi. Od vremena starog Egipta pijavice su se koristile u medicini za liječenje abnormalnosti živčanog sustava, problema sa zubima, kožnih bolesti i infekcija. Trenutačno terapija pijavicama doživljava preporod zbog jednostavnog i jeftinog načina sprječavanja komplikacija.
 • Pinda Sweda
  Smanjuje upalu zglobova i pomaže u ublažavanju bolova. Korisno kod artritisa i drugih bolnih poremećaja. Zadržavanje ljekovitog ulja unutar posebne Janu Basti opreme preko zgloba koljena određeno vrijeme poznato je pod imenom Janu Basti.

Prednosti tretmana Panchakarma
Postoje mnoge dobrobiti panchakarma tretmana kao što su:

 • Pomlađivanje tkiva
  Panchakarma tretmani potiču obnovu tkiva na staničnoj razini, produžujući život i odgađajući proces starenja. Panchakarma služi i kao terapeutski i kao preventivni tretman zbog ove značajke.
 • Bolja probava
  Poboljšanje probavnog zdravlja glavni je cilj mnogih Panchakarma tretmana. Ovi tretmani pomažu u poboljšanoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari oslobađanjem probavnog trakta od nakupljenih toksina.
 • Detoksikacija i čišćenje
  U Panchakarma terapijama koristi se nekoliko tehnika čišćenja kako bi se tijelo oslobodilo toksina. Ovaj postupak pomaže u osiguravanju najboljeg funkcioniranja organa podržavajući prirodnu sposobnost tijela da se oslobodi otpada i zagađivača.
 • Dosha balansiranje
  Prema Ayurvedi, fizičku i psihičku konstituciju pojedinca određuju tri doše: Pitta, Kapha i Vata. Cilj panchakarma terapija je uskladiti ove doše kako bi se pospješila harmonija i odgodila pojava bolesti povezanih s neravnotežom doša.
 • Smanjenje stresa
  Sveobuhvatna metoda panchakarme uz fizičko zdravlje uzima u obzir mentalno i emocionalno zdravlje. Terapija smanjuje napetost, umor i zabrinutost te potiče emocionalnu stabilnost i mentalnu jasnoću.
 • Poboljšana vitalnost
  Energetski putevi postaju jasniji kada se toksini eliminiraju iz tijela, čime se povećava vitalnost i razina energije. Ključ za postizanje idealnog zdravlja je ova obnova.

Fokus Panchakarma tretmana

 • Prilagođeni pristup
  Nirmal Ayurved liječi pacijente s Panchakarmom na prilagođen način jer su svi oni individualci. Dr. Prashant Jain pažljivo procjenjuje konstituciju, povijest bolesti i jedinstvene zdravstvene probleme pacijenata kako bi izradio plan Panchakarme koji je posebno prilagođen potrebama svakog pacijenta.
 • Konvencionalne metode
  Pažljivo primijenjeni lijekovi za najbolji Panchakarma tretman.
 • Holistički wellness
  Nirmal Ayurved naglašava holistički aspekt Panchakarme, nadilazeći liječenje određenih zdravstvenih stanja. Cilj tretmana je promicanje opće dobrobiti kroz uspostavljanje ravnoteže na svim razinama kao što su mentalna, duhovna i fizička.