Komercijalist/ica

3,900.00 kn7,600.00 kn

Očisti

Opis

Komercijalist/ica

Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje komercijalist/ica

U pripremi

UVJETI UPISA

 U program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje komercijalist/ica može se upisati osoba koja ima:

  • završenu osnovnu školu
  • navršenih 17 godina života
  • liječničko uvjerenje kojim se potvrđuje da je polaznik sposoban za obavljanje poslova komercijalist/ica

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti
  • završena srednja škola

Polaznici koji upisuju prekvalifikaciju, prije početka izvođenja nastave dobivaju Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja.

ZNANJA I VJEŠTINE STEČENE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:

Samostalno i uspješno obavljanje poslova nabave, prodaje i organizacije poslovanja i logističkih procesa u veleprodajnim, maloprodajnim, proizvođačkim, ugostiteljskim, hotelijerskim i turističkim poduzećima u unutarnjoj i vanjskoj trgovini, u domaćem i međunarodnom otpremništvu, osiguravajućim društvima, prijevozničkim poduzećima, javnim, carinskim i dugim skladištima, u slobodnim zonama, zračnim lukama, željezničkim kolodvorima, pomorskim lukama, robnim terminalima te izvođenje poslova vanjske trgovine pri razmjeni robe i različitih vrsta gospodarskih usluga s inozemstvom.

Važna osobina komercijalista je usmjerenost na ciljeve, uvjerljivost i spremnost na individualni i timski rad. Potrebne su vještine, iskustvo i poznavanje financijskih kategorija, primjerice čitanja kartice salda konti kupaca, poznavanja pojmova kompenzacije, cesije i sl., te pravnih poslova zbog rješavanja raznih sudskih sporova. Poželjno je da komercijalist stvori poslovni stil i način odijevanja koji će sugerirati uspješan imidž poslovnog subjekta. Osobe koje se bave ovim poslom moraju imati siguran nastup te istodobno biti strpljivi i uporni, jer put do sklapanja posla može trajati i nekoliko mjeseci. Sigurnosti i uvjerljivosti komercijalista uvelike će pridonijeti široka naobrazba i upućenost u društveno-ekonomska zbivanja kojima može sugestivno djelovati na poslovne partnere. Potrebna je i određena količina fizičke izdržljivosti (katkad komercijalisti prenose teške kutije s uzorcima proizvoda ili dulje vrijeme provode na nogama). Dobro je da komercijalisti uživaju u putovanju, jer velik dio svoga radnog vremena provode obilazeći poslovne partnere.

Srodna zanimanja

Trgovački putnik, trgovački poslovođa, akviziter, ekonomski tehničar

Mogućnosti zapošljavanja

Komercijalisti se mogu zapošljavati u trgovačkim društvima ili obrtima koji se bave proizvodnjom i prodajom različitih roba i usluga, unutar različitih djelatnosti u zemlji i inozemstvu.

Dodatne informacije

Vrsta tečaja

Prekvalifikacija, Srednja škola